Sleutelbeenbreuk

Dinsdags 5 september 2006, met de fiets gevallen en daarna met ambulance naar het Amphia ziekenhuis aan de Molengracht in Breda. Nadat er foto's waren gemaakt van mijn sleutelbeen en rechterhand, en verder een uitwendig onderzoek kon ik na een paar uur met een mitella (een 8) en na een morfine injectie in m'n bil naar huis met de mededeling dat er een afspraak was gemaakt over 8 dagen bij de trauma arts. Een paar dagen later kreeg ik een tip om naar Eindhoven te gaan om de breuk te laten fixeren. Ik heb dat overwogen maar omdat ik ook een paar gekneusde of gebroken ribben heb (Ik weet het nog steeds niet, maar na meer dan 9 weken zijn mijn ribben nog behoorlijk pijnlijk) en wat beurse plekken en een zeer pijnlijke rechterhand dacht ik: dit alles heeft z'n tijd nodig om te helen en intussen is mijn sleutelbeen ook ver hersteld. Achteraf had ik beter wel naar Eindhoven moeten gaan, maar als je alles van tevoren weet dan zijn keuzes maken natuurlijk niet moeilijk. Enfin als het je ook eens overkomt dat je een sleutelbeenbreuk oploopt, dan kan je misschien wat opsteken bij het lezen van mijn ervaring.mijn ervaring met het "herstel" van mijn sleutelbeenbreuk
van week tot week

Sleutelbeenbreuk week 1

De tweede nacht na de val stond ik s'morgens op en voelde een helse brandige pijn aan mijn sleutelbeen. Bij het rechtop zitten leek het net alsof ik de gebroken delen van elkaar af scheurde. Dat gebeurde de volgende dag weer. Het is namelijk zo, als ik plat lig dan is het sleutelbeen mooi vlak (fig 1), maar bij het rechtop zitten en als ik rechtop sta dan staat het onderste deel van het sleutelbeen open en naar voren (fig 2). En als ik mijn schouder helemaal ontspan gaat hij zelfs nog verder open staan. De volgende dagen probeerde ik na het opstaan mijn schouder zodanig te houden dat de delen vlak bleven. Helaas houdt je dat de hele dag niet vol en scheurde in de loop van de middag het weer los. 's Maandags naar de huisarts en vertelde wat er telkens gebeurde, de huisarts adviseerde mij om dit bij de eerst volgende bezoek aan de trauma arts te melden. Dus bij de afspraak mijn verhaal gedaan en erbij vermeld dat het met mijn gekneusde ribben en pijnlijke schouderblad en het feit dat ik reuma heb niet eenvoudig is om mijn arm helemaal stil te houden. Maar blijkbaar is dat geen reden om er verder iets mee te doen. Hij keek even in een boekje en vertelde dat het 2 tot 6 weken kon duren. En met de opdracht om mijn arm meer rust te gunnen en over 1 week terug te komen en dan een foto te laten maken om te kijken of de breuk al wat gehecht is.
breukstand.jpg


Sleutelbeenbreuk week 2

Donderdags weer naar de trauma arts, en inderdaad de breuk was nog helemaal los. Wederom mijn afscheur verhaal verteld aan de nu andere trauma arts, maar die vond het te kort om er al iets aan te doen en vond dat ik maar over 4 weken maar eens terug moet komen. Volgens zijn zeggen kan herstel 4 tot 8 weken duren. Een week van tevoren was het 2 tot 6 weken. Volgens mij puur volgens protocol en vooral niet luisteren wat de patient te vertellen heeft. Zwaar teleurgesteld omdat ik echt het idee had dat als het na 2 weken niet een beetje vast zit dan waarschijnlijk na 4 of 6 weken ook niet. Met de twijfel of ik naar een andere ziekenhuis moet gaan waar ze mijn schouder wel willen fixeren, ben ik informatie op het internet gaan opzoeken. Ik heb Google laten zoeken naar "herstel sleutelbeen". Ik ben er achter gekomen dat elk geval op zicht staat. Bij de ene gaat het herstel snel en bij de andere kan het wat langer duren. Wel of niet operatie vindt ik lastig om te beoordelen, je leest voor en nadelen en dat specialisten algemeen een operatie afraden. Opvallend wel is dat bekende sporters allemaal snel zijn geopereerd?.
Oh ja, ik kreeg ook een sling i.p.v. een mitella (8). Dat scheelde een hoop want met dat achtje was ik al aardig bezig om nekhernia te kweken.


Sleutelbeenbreuk week 3

Deze week scheurde de breuk niet meer pijnlijk open en ik dacht nog: dat gaat de goede kant op. Echter einde van de derde week was er nog steeds geen sprake van hechten van de breuk. Het leek wel of het onderste deel groeide want als ik plat ging liggen was de afstand tussen de botjes korter en minder pijnlijk.


Sleutelbeenbreuk week 4

Halverwege de vierde week had ik het idee dat het onderste deel van sleutelbeen doorgroeide en zijn doel voorbij schoot. Want als ik plat ging liggen drukte het onderste deel tegen het schoudergedeelte, ik had het gevoel dat het schoudergedeelde omhoog werd geduwd. Ook voelde ik bij het gaan liggen een raar gevoel aan de zijkant van mijn nek, kan zijn dat er wat spieren in de weg zitten?.


Sleutelbeenbreuk week 5

Voor het eerst het gevoel dat het allemaal wat beter gaat, minder last van mijn gekneusde ribben en dergelijke. En ook wat minder pijn aan het sleutelbeen. Het prettigste is dat ik weer eens zonder noemenswaardige pijn een eindje kan gaan wandelen, maar dat is hoofdzakelijk te danken aan het herstellen van mijn gekneusde ribben en beurse plekken. Mijn sleutelbeen beweegt nog volop mee bij het wandelen en ook voel ik na een tijdje wandelen een verkramt en vermoeid gevoel rond mijn schouder. Einde van de vijfde week leek het er op dat er een soort kalklaagje wordt gevormd rond de breuk, alleen is dat laagje zo bros dat ik het regelmatig voelde knappen. ik vraag me af of dat brosse gedoe mijn sleutelbeen met de voortdurende speling moet hechten. Inmiddels ergens gelezen dat het knappen geen kalklaagje is maar het schuiven van de botdelen over elkaar.


Sleutelbeenbreuk week 6

Loop je nog steeds met die mitella om, dat gaat niet goed waren de eerst woorden van de trauma arts van week 1. Dat heb ik bij de eerste 2 afspraken al gemeld dat het niet goed ging zei ik. En nog maar eens mijn verhaal verteld (zie week 1). Nadat de trauma arts contact had opgenomen met een orthopeed, vertelde hij dat er een CT-scan gemaakt wordt om te kijken waarom de breuk niet wil hechten. En wel aanstaande dinsdag de CT-scan en op dezelfde dag een afspraak met de orthopeed. Ik hoor hem nog zeggen dat er nu spijkers met koppen worden geslagen, na het uiten van mijn ongenoegen. Ik was nog maar net de deur uit gebeurde het volgende: eerst spreekt zijn assistente met ik denk de assistente van de orthopeed en vertelde mij daarna dat aanstaande dinsdag het te druk is en het dan vrijdag wordt. Maar dan ben je er nog niet want dan moet je naar het afspraak centrum. Met een briefje dat vermelde dat er vrijdags een CT-scan en op dezelfde dag een afspraak moest komen met de orthopeed. Je voelt het al aankomen hé, na wat bellen komt er de volgende afspraak uit de bus: vrijdags ochtend een CT-scan op een andere locatie en 5 dagen later dat is dan 31-oktober naar de orthopeed. Omdat ze bij de afspraak centrum vinden/opdracht hebben dat er een paar dagen moet zitten tussen de scan en de specialist.
Dat betekent dat ik dan bijna 2 maanden met een gebroken sleutelbeen rond loop die maar niet wil hechten.


Sleutelbeenbreuk week 7

sleutelbeenbreuk.jpgNa 6 weken mitella gaat de boel behoorlijk hangen, en mijn ribben zien er ook niet al te best uit en blijven behoorlijk pijnlijk. Ook de breedte van mijn linker schouder is al aardig aan het slinken. Ik heb nu zoiets van ga nou vast zitten verdorie (Valse hoop?), want als dat niet gebeurt volgt er waarschijnlijk een operatie en ben ik weer bij het begin van alle ellende. Zeker na de eerste en tweede week had ik graag een operatie gehad, alleen al voor de pijn bij het los trekken / scheuren van de breuk. Maar nu ben ik niet zo blij met de gedachte van een operatie, daar ik dan weer van vooraf aan moet beginnen. Maar hoe dan ook hij zal toch een keertje moeten gaan vastzitten.


Sleutelbeenbreuk week 8

CT-scan achter de rug en nu nog 5 dagen wachten op de uitslag. Ik merk nu wel dat het wat beter gaat met het bewegen van mijn arm. Maar ik heb niet echt het gevoel dat de breuk vastzit, want hij gaat nog vrolijk op en neer.

Laatste dag van oktober 2006 dus naar de orthopeed. CT-scan liet zien dat er totaal geen hechting is en ook geen kalkzetting. Dat wordt dus een operatie alleen er is een maar, en dat is: er is een wachtlijst van 4 maanden. Toen ik dat hoorde sloeg de schrik mij om de oren, maar gelukkig begreep de orthopeed dat je iemand die al 2 maanden met een gebroken sleutelbeen rondloopt niet nog eens 4 maanden kan laten wachten. Dus werd er gebeld met ik dacht de ongevallen afdeling of zoiets?. Uiteindelijk kwam er uit dat ik binnen 3 weken geopereerd wordt. En nu maar hopen dat er niks tussen komt.


Sleutelbeenbreuk week 9

1e week, nog niets vernomen (ik zou binnen 3 weken geopereerd worden).


Sleutelbeenbreuk week 10

2e week, nog niets gehoord.


Sleutelbeenbreuk week 11

3e week, vandaag 16 november is er een afspraak gemaakt om de operatie te laten plaats vinden op 22 november. Dat is een dag na de beloofde 3 weken, maar wie maalt daarom.


Sleutelbeenbreuk week 12

sleutelbeenbreuk2.jpgBegin van de twaalfde week ben ik geopereerd aan mijn sleutelbeen. Van de operatie zelf weinig van mee gekregen, des te meer van de daarop volgende 2 dagen. Hoofdpijn en misselijk, ondanks alle goede zorg "daarvoor nogmaals mijn dank" kon ik helemaal niets binnen houden. Ook had ik zo liggen woelen dat het infuus niet meer goed zat, dat merkte ik toen mijn rechteronderarm 2 keer zo dik was als normaal. Gelukkig na die 2 dagen gaat het weer goed, nu op weg naar de fysiotherapie volgende week vrijdag.


Sleutelbeenbreuk week 13

Door de operatie is mijn schouder pijnlijker (logisch) en vreemd genoeg heb ik nu het idee dat mijn sleutelbeen helemaal los zit. Misschien komt dat door het feit dat mijn schouder bij het bewegen meebeweegt nu het vast zit?. Volgende week weet ik het zeker want dan wordt er weer een foto gemaakt. Ook vervelend is dat ik veel last heb van spierpijn in mijn nek en bovenarm. Alle betrokken spieren zijn behoorlijk korter geworden, zeker gezien de totale tijdsduur is dat niet natuurlijk vreemd.
Vandaag contact opgenomen met mijn huisarts(assistente) omdat ik meer last heb van mijn schouder en het irriteren van de nietjes. De assistente verwees mij naar de poli afdeling van het ziekenhuis. Zo gezegd zo gedaan, alleen verwees de poli mij naar mijn huisarts. Even uitgelegd wat er nu weer gebeurd, kreeg ik het volgende te horen: het is normaal dat de nietjes blijven zitten tot de eerst volgende afspraak bij de orthopeed. Mocht de irritatie verergeren of ontstekingen ontstaan dan moest ik terug bellen en zou de afspraak vervroegd worden. Uit ervaring lijkt mij dit onmogelijk. Enfin we zien wel hoe het verder gaat, want volgens mij wordt/is dit sleutelbeen gedoe net een soap.


Sleutelbeenbreuk week 14

Vandaag 7 december foto laten maken en vervolgens door naar de orthopeed om te horen of het allemaal nog goed zit. En ook om de nietjes te verwijderen. Lijkt simpel maar voordat! . Bij het verlaten van het ziekenhuis na mijn operatie heb ik een afsprakenbriefje mee gekregen voor 2 afspraken, namelijk op 7-12-2006 en 4-1-2007. Daarop staat dat ik op oost 11 om 11:10 de eerste afspraak heb met de orthopeed. Dus ik naar de locatie waar ik geopereerd ben naar oost 11. Blijkt dat ik op locatie Breda geen afspraak heb. Gelukkig stond achter mij een stel dat ook bij dezelfde orthopeed een afspraak hadden. Bleek dat de orthopeed spreekuur heeft op locatie in Oosterhout. Het regende behoorlijk en ik was met de fiets. Het stel bood mij aan om mee te rijden, wat ik natuurlijk graag accepteerde. Mocht je ooit dit verhaaltje lezen dan nogmaals bedankt. Natuurlijk kon ik ook een nieuwe afspraak maken, maar ik wou erg graag van die nietjes af die behoorlijk irriteerden. Gelijktijdig de vervolg afspraak herstelt want het bleek dat op die datum de orthopeed een week vakantie heeft.
Komende weken staan in het teken van fysiotherapie.


Sleutelbeenbreuk week 16

1 januari 2007. Plusminus 5 weken na de operatie, de oefenigen bij de fysio gaan moeizaam. Mijn arm/schouder spieren zijn nog steeds behoorlijk kort en slap. Het is nog steeds goed opletten met belasten. Verder is mijn linkerkant van mijn lichaam ook nog steeds niet goed. Buiten mijn schouder en arm zijn mijn ribben en de buitenkant van linkerknie bij belasting nog steeds pijnlijk.


Sleutelbeenbreuk week 19

19 januari 2007. Gelukkig komen de spieren in mijn arm dankzij de fysiotherapie weer aardig op lengte en langzaam neemt de kracht ook toe. Vandaag bij de orthopeed geweest waarbij ik had gehoopt om een afspraak te maken om het plaatje te verwijderen, omdat ik steeds vaker last heb van dat stuk metaal. Maar dat zit er voorlopig niet in, volgens de orthopeed is het beter om zeker tot eind van 2007 het plaatje te laten zitten. Alleen bij ernstige klachten moet ik eerder contact opnemen.


Sleutelbeenbreuk goed 4 maanden na de operatie

sleutelbeenbreuk9-04-07.jphDik 4 maanden na de operatie en na vele uren fysiotherapie en oefeningen blijven de gevolgen goed zichtbaar. Of het nog goed komt weet ik niet, maar we blijven keurig de oefeningen uitvoeren.


Sleutelbeenbreuk 20 juni 2007

Afspraak gemaak bij de orthopeed, om zo snel mogelijk het plaatje te laten verwijderen. Omdat het plaatje bij diverse handelingen behoorlijk in de weg zit. Ik kan er pas op 24 augustus terecht.

30-7-2007.

Bericht ontvangen van het ziekenhuis dat de afspraak opschuift naar 5-9-2007

1-8-2007.

Wederom bericht onvangen van het ziekenhuis dat de afspraak verzet is naar 19-9-2007

19-9-2007.

Op afspraak geweest, en er is besloten om het plaatje te verwijderen. Omdat de foto (die net voor deze afspraak gemaakt is) volgens mij precies lijkt op die van 19 januari van dit jaar, kreeg ik een antwoord dat je de breuklijn blijft zien. En ook vertelde de orthopeed mij dat als het blijkt dat de sleutelbeen niet aan elkaar is gegroeid, hij er weer een plaatje aanbrengt. Gelijk sloeg de twijfel toe of ik het wel zou laten verwijderen. Maar na goed nadenken heb ik besloten het toch maar te laten doen. En nu maar hopen dat de breuk genezen is.

2-10-2007.

Vandaag is mij telefonisch meegedeeld dat ik op 9-10-2007 verwacht wordt voor het verwijderen? van het plaatje dat nog op mijn sleutelbeen zit.

4-10-2007.

Vandaag een berichtje ontvangen dat niet dinsdag maar woensdag 10-10-2007 de operatie zal plaats vinden, wegens een spoedgeval.

8-10-2007.

8-10-2007.jpg2 dagen voor het verwijderen van het plaatje.


10-10-2007.

sleutelbeenbreuk12-10-2007.jpg Vandaag is het plaatje verwijderd. Alles is goed en snel verlopen. Niet ziek geweest van de narcose, alleen is mijn schouder pijnlijk uiteraard.

s'Morgens om 9:00 uur gemeld en om 14:00 uur was ik weer thuis.
De foto is van 2 dagen na het verwijderen van het plaatje. sleutelbeen19-10-2007.jpg


------- 

top


26-mei-2011.

Helaas weer dezelfde sleutelbeen gebroken deze breuk zit wat hoger dan de vorige. Blijkbaar scheelt het nogal hoe de breuk is en op welke plaats, want van deze breuk heb ik nauwelijks last gehad. Waarschijnlijk kwam dat ook doordat ik mijn pols en onderarm gebroken had :-(


mei2011-3.jpg

mei2011-1.jpg

Foto's zijn van voor de operatie.


Het lukte niet om de pols goed te zetten dus moest er een operatie erop volgen. Omdat ik die dag gegeten had kon ik die dag niet worden geopereerd?* Met een kopie van een verslag (waarop stond dat mijn rechter sleutelbeen gebroken was) voor de orthopedische chirurg kon ik me na het weekeinde melden op de gipskamer. Even geregeld dat het om mijn linker sleutelbeen ging voor het geval dat je het al niet kon zien, maar gezien mijn ervaringen met mijn vorige sleutelbeenbreuk wou ik geen risico nemen.

De operatie kon na een week plaats vinden. Mijn verzoek om ook op mijn sleutelbeen een plaatje te zetten werd na overleg geaccepteerd. Ik moet er niet aan denken om weer die ellende mee te maken.
De operatie is doorgegaan en een heel prettig contact met de chirurg gehad ook bij de controles naderhand. Zo kan het blijkbaar dus ook.

* Een kantekening moet ik toch plaatsen: toen ze me vroegen of ik vandaag wat gegeten had? Dat was natuurlijk het geval. Het laatst wat ik gegeten had was een banaan en dat was nog voor de middag dus konden ze me niet opereren? Het was toen rond 21:00 uur. Volgens mij had de operatie qua tussentijd makkelijk gekund.

 

26-juli-2016.

juli 2016 En ja hoor het ging weer eens mis. Het hele peleton ging over een strook met aarde wat later bleek dat het over een strook van olie was uit gestrooit en ik als voorlaatste ging er onderuit wat ontzettend pijnlijk was. Ik dacht dat mijn heup gebroken was en mijn hand gekneusd maar na de röntgenfoto's bleek het andersom te zijn. Ook mijn lies is erg pijnlijk, ik weet niet of dat van mijn bekken komt of dat er spieren zijn beschadigd daar op de röntgenfoto geen breuk was te zien. Gelukkig stopte er enkele renners (dat heb ik wel eens anders meegemaakt) en wat later hebben ze mij al fietsend geëscorteerd bij deze bedankt daarvoor vooral Rene Haast die mij tot in het ziekenhuis heeft bijgestaan en zelfs voor mijn fiets heeft gezorgd.
Mijn heup geef me de meeste last. De eerste twee dagen waren verschrikkelijk met twee krukken probeerde ik me te verplaatsen maar als ik enkele schuifelpasjes had gemaakt brak me het zweet uit en kreeg ik het gevoel dat ik flauw ging vallen. Na die twee dagen is het zweten en het gevoel van flauw vallen niet meer het geval maar om me te verplaatsen is nog erg pijnlijk en de trap op en af een ramp.

Wat is een kneuzing

18-augustus-2016

Vandaag precies drie weken na de val is het gips verwijderd, weinig last van mijn hand alleen bij zware belasting of stoten. Nu nog m'n heup en lies, dat kan nog wel enkele weken duren?

1-oktober-2016

Eindelijk is de pijn van mijn heup bij inspanning weg, heeft even geduurd voordat het zover was.

-----Hierna nog enkele kneuzingen opgelopen:

?-20?? rib aan de rechterkant

3-2023 rib aan de linkerkant gekneusd of gebroken ?
gestruikeld over een verkeersdrempel op een parkeerplaats tijdens het wandelen. 

Voor de verandering nu wat meer ribben gebroken:

20-2-2024, 5 ribben aan de rechterkant

Hartstilstand op de racefiets, ik voelde het aankomen en wou afstappen maar... te laat. Ik kwam aan de overkant van de weg weer bij kennis.Later bleek volgens de ICD dat het 15 seconden heeft geduurd.
Bij de gebroken ribben ook een zeer pijnlijke schouderblad waarschijnlijk gekneusd zoals de pink en ringvinger van mijn rechter hand.